Баня при вагітності: можна чи не можна?

Для кожної жінки вагітність – особливий період. В організмі відбувається багато змін, які впливають на самопочуття. І так як баня є відмінним місцем, щоб відпочити і скинути стрес, її відвідування в період очікування дитини не так однозначно.

Варто відзначити відразу, якщо до «цікавого положення» ви не ходили в парну на регулярній основі, то вагітність не той час, щоб починати. Тим, хто відвідував лазню до цього, можна продовжувати це робити, але дотримуючись певних правил.

Які бані підходять вагітним?

Найбільш безпечні бані для майбутніх мам – це російська і турецька. Що стосується фінської сауни, то тут дуже гаряче повітря, вплив якого небажано для вагітних. У російській лазні температура повітря становить 55-70 ° C, в турецькому хамамі – 40-50 ° C.

Користь і шкода бані для вагітних

Якщо у майбутньої мами відсутні патології перебігу вагітності, а також порушення в стані здоров’я, то парна надає сприятливий ефект:

  • розкриває пори і очищає шкіру;
  • зменшує набряклість;
  • допомагає тренувати дихальну систему;
  • позбавляє від проявів пізнього токсикозу;
  • сприяє підвищенню захисних сил організму;
  • заспокоює нервову систему.

Так як висока вологість і температура надають чимале навантаження на всі органи і системи, необхідно розуміти, якої шкоди відвідування бані може завдати вагітній жінці:

  • задишка, утруднене дихання;
  • підвищення тонусу матки;
  • посилення запальних процесів;
  • підйом артеріального тиску;
  • провокування викидня або пологів раніше покладеного терміну.

Заборонено ходити в баню в перший триместр, при сильному токсикозі, загрозі викидня, а також якщо раніше були проблеми з виношуванням.

Правила відвідування бані для майбутньої мами

Щоб походи в баню були на користь і супроводжувалися позитивними емоціями, вагітній жінці потрібно дотримуватися деяких рекомендацій:

  1. Обов’язкове відвідування гінеколога, який після діагностики і аналізів дасть «зелене світло».
  2. Знаходження безпосередньо в парильні не повинно перевищувати більше 10 хвилин за раз. Починати потрібно з 1-2 хвилин і з кожним походом збільшувати час.
  3. Регулярне охолодження тіла прохолодним душем або басейном, холодна вода заборонена.
  4. Щоб уникнути перегріву голова обов’язково повинна бути покрита рушником або фетровому шапкою.
  5. Дотримання питного режиму – це правило актуально абсолютно для всіх, але для вагітних особливо. Морси, трав’яні чаї, мінеральна вода, відвар шипшини – оберіть напій на свій смак і заповнюйте водний баланс в перервах між процедурами.
  6. У парну варто ходити з супроводжуючими – чоловіком, подругами, – які зможуть в разі чого допомогти.
  7. Контроль за своїм самопочуттям. Утруднене дихання, запаморочення, головний біль, біль або будь-який дискомфорт – це сигнал, що парну слід залишити.
  8. Відвідувати баню без шкоди для здоров’я можна з періодичністю 1 раз в 7-10 днів.

Підпишіться на нашу розсилку

Продаж будматеріалів та обладнання для лазень, саун та хаммам, оптом та в роздріб