Чим очистити сажу в бані?

Згодом власники бань можуть зіткнутися з появою сажі на стінах та стелі. Дві головні причини її утворення – недостатня кількість кисню та недостатня температура згоряння. Відмивається кіптява досить складно. У цій статті ми розповімо кілька ефективних способів, які допоможуть повернути привабливий вигляд парній.

Чим очистити сажу в бані?

 

Перш ніж приступати до очищення бані від нагару, приготуйте засоби індивідуального захисту. Вам знадобляться:

  • респіратор;
  • гумові рукавиці;
  • кепка або хустка;
  • захисні окуляри.

Механічна очистка

Для безпечного видалення сажі можна застосувати шпатель або скребок з гострою основою. Цей метод має мінус – на деревині можуть залишитися подряпини. Також будьте готові витратити чимало часу та фізичних зусиль, тому що поверхні доведеться обробляти сантиметр за сантиметром.

Використання губок

Очистити нагар можна губками зі спеціальними просоченнями, наприклад, меламіновими. Тут також доведеться докласти зусиль, оскільки сажа видаляється досить складно. Для очищення бані запасіться достатньою кількістю мочалок. Після обробки поверхні необхідно промити чистою водою, а потім витерти сухою ганчіркою.

Хімічна очистка

Існують і спеціальні хімічні засоби, які допоможуть у боротьбі з кіптявою. Вони ефективно видаляють мікрочастинки, виштовхуючи їх зсередини матеріалу. До переваг застосування таких засобів відносяться:

  • зручність нанесення;
  • безпека експлуатації;
  • висока ефективність.

Час нанесення залежить від складу хімічного засобу, а також від конкретного виробника. Перед використанням обов’язково прочитайте інструкцію.

Очищення димоходу від сажі

Також очищення від кіптяви вимагає і димар. Причому робити це потрібно регулярно, тому що забита труба – це пряма загроза пожежної безпеки. Прочистку можна здійснити за допомогою жорсткої щітки механічним способом або застосувавши спеціальні засоби. Що стосується другого способу, то тут виробники пропонують різні гранули, порошки-каталізатори тощо, які додають при завантаженні палива в піч.

Сподіваємося, що наші поради будуть корисні і ви зможете легко та швидко позбутися сажі у вашій парній!

Підпишіться на нашу розсилку

Продаж будматеріалів та обладнання для лазень, саун та хаммам, оптом та в роздріб