Чи можна ходити в сауну після тренування: за і проти

Бані та сауни є в багатьох спортивних комплексах, їх відвідування часто входить у вартість абонемента. Можливість розслабитися після інтенсивного тренування спортсмени використовують давно. І все ж суперечки про те, наскільки корисно відвідування парильні відразу після навантажень, не вщухають досі. Проблема полягає в тому, що розігрів тіла при неправильному підході приносить більше шкоди, ніж користі.

Можно ли ходить в сауну после тренировки: за и против

Похід в сауну: що відбувається з тілом?

Відвідування бані або сауни дозволяє розслабитися, відпочити, але зберегти високу швидкість кровотоку, оскільки частота серцевих скорочень збільшується. Багато спортсменів порівнюють візит в парилку з додатковим тренуванням.

Збільшення швидкості кровотоку і активне потовиділення допомагають:

  • прибрати відчуття втоми;
  • розігнати молочну кислоту, що призводить до зменшення неприємних відчуттів;
  • прискорити білковий обмін;
  • вивести зайву воду і токсини;
  • прискорити процес схуднення.

Але в той же час в організмі відбуваються процеси, які можуть бути небезпечні для здоров’я.

Приховані небезпеки

Температура у фінській сауні підтримується на рівні 70-110 ºC. Організм вживає активних заходів проти перегріву – виділяє більше поту. Разом з ним спортсмен втрачає не тільки воду, але також мінерали та солі. Процес їх заповнення займає 2-3 дні.

Якщо додати до парильні контрастний душ або стрибки в басейн з холодною водою, це призводить до різких стрибків тиску. Такий режим зношує судини, а в деяких випадках може привести до смерті.

Протипоказання для відвідування сауни

Обмежитися душем після тренування варто в таких випадках:

  • при цукровому діабеті, захворюваннях нервової системи, гіпертонії;
  • дівчатам під час менструації;
  • в періоди сушки (додаткова втрата рідини може спровокувати проблеми з нирками);
  • при відчутті сильної втоми, підвищеній температурі або нездужанні;
  • при пошкодженнях або хворобах шкіри.

Тим, хто напередодні тренування погано виспався або вживав алкогольні напої, також варто уникати перегріву.

Правила безпеки: як отримати максимум користі від візиту в парилку

  1. Після тренування заходи в сауну повинні бути короткостроковими – пара заходів по 5-10 хвилин. Цього достатньо, щоб прогріти м’язи і запобігти надмірному утворенню молочної кислоти. Після прогріву рекомендується прийняти теплий душ.
  2. Другий неписаний закон – обмеження температури до 70-90 ºC. Це необхідно, щоб знизити навантаження на серце і уникнути надмірного прискорення пульсу. В іншому випадку за 1-2 місяці ви можете завдати непоправної шкоди своєму серцю.
  3. Коли ви чуєте, що за один похід в сауну йде до 2 кг ваги, знайте: ця величина доводиться на воду. Обов’язково заповнюйте дефіцит рідини – пийте чисту воду, трав’яний чай, квас. Ніякого алкоголю! Швидше засвоюються напої кімнатної температури або трохи тепліше.
  4. Волосся рекомендується прибрати під шапочку або рушник, інакше воно стане ламким і сухим. Що стосується косметичних засобів, їх краще нанести не перед візитом в парилку, а після, попередньо прийнявши душ.
  5. Якщо виникає бажання попаритися як слід, виділіть для цього один із днів відпочинку, запасіться трав’яним чаєм і проведіть час з користю для здоров’я!

Підпишіться на нашу розсилку

Продаж будматеріалів та обладнання для лазень, саун та хаммам, оптом та в роздріб