Як правильно облаштувати вентиляцію у бані та сауні

Сауны под ключ в селе Гатне со стеклянными стенами

Власна баня – прекрасне місце для оздоровлення організму і зустрічі з друзями. Але щоб ефект був корисним, в парилці необхідно грамотно організувати вентиляцію. Неправильний повітрообмін відбивається не тільки на самопочутті, але і веде до швидкого зносу деревини, утворенню грибка.

Чим не можна нехтувати?

Для створення ефективної вентиляції в парильні, потрібно правильно реалізувати:

  • приплив свіжого повітря під час проходження процедур;
  • швидку просушку приміщення.

Якщо проігнорувати ці пункти, повітря в лазні буде застоюватися, з’явиться неприємний запах, дерево почне гнити, розвинеться цвіль і грибок, вийде з ладу електропроводка.

Який вид вентиляції вибрати?

Серед способів реалізації вентиляції можна виділити такі:

Примусовий. Реалізується за допомогою повітропроводів і вентиляторів.

Природний. Спосіб вентиляції, при якому повітрообмін здійснюється через кватирки, вікна або спеціальні отвори.

Обидва варіанти вимагають ретельних розрахунків, тому гарненько продумайте, яку систему вентиляції ви хотіли б бачити у себе в парильні.

Розміщення отворів для повітрообміну

Як ми пам’ятаємо з уроків фізики, нагріте повітря піднімається вгору. Керуючись цими знаннями, можна продумати місця розміщення отворів.

  1. Приточні – роблять внизу, трохи вище підлоги. Через припливні отвори надходить свіже повітря. Щоб повітря швидко нагрівалося і в парилці підтримувалася стабільно висока температура, отвір розташовують ближче до кам’янки.
  2. Витяжні – розміщують вгорі на протилежній стіні по діагоналі. Через витяжні отвори виходить відпрацьоване повітря, тим самим забезпечуючи циркуляцію повітря всередині приміщення. Витяжний отвір повинен бути абсолютно в кожній лазні і сауні, інакше повітрю нікуди буде подітися, а це небезпечно для життя.

Як регулювати температуру і мікроклімат в парній

Якщо захочеться “піддати жару” або скорегувати температуру, можна скористатися спеціальними заглушками. А ось регулювати інтенсивність повітряних мас допоможуть шиберні затвори, які слід встановити і на приточному і на витяжному отворі. Після банних процедур не забудьте відкрити затвори, щоб просушити приміщення і запобігти утворенню небажаних мікроорганізмів.

Які помилки допускають при влаштуванні вентиляції?

Найбільш часті помилки, які допускаються при самостійній організації системи вентиляції в лазні:

  • Неправильний розрахунок, в результаті якого немає достатньої тяги, в парилці мало свіжого повітря. А ось якщо перестаратися, то в лазні буде “гуляти” протяг.
  • Неправильне розміщення отворів. Буває так, що отвори розташовують на одному рівні або на одній стороні. Це призводить до застою гарячого повітря вгорі і протягу внизу.

Якщо ви хочете, щоб проведення часу в бані було корисним і приємним, підійдіть грамотно до пристрою вентиляції. Це найважливіший фактор, від якого залежить здоров’я, комфорт і довговічність парної.

Фахівці “ПроектСерсіКом” пропонують свої послуги з будівництва лазень і саун під ключ. Ми проведемо всі необхідні розрахунки і створимо парну, де ви будете із задоволенням проводити дозвілля!

Підпишіться на нашу розсилку

Продаж будматеріалів та обладнання для лазень, саун та хаммам, оптом та в роздріб