Чому побудувати хамам набагато дорожче бані та сауни?

Особистою парною на заміською ділянкою сьогодні вже мало кого здивуєш. Але іноді виникає питання – який варіант обрати? Звичну російську баню, компактну фінську сауну або східний хамам. Безумовно, тут все залежить від особистих переваг. Однак чималу роль відіграють такі чинники, як розміри ділянки, де буде розташовуватися будову, інженерні можливості і, звичайно, фінансова складова. Найбільш дорогим варіантом серед перерахованих вище буде хамам. І цьому є кілька причин.

Хаммам, будівництво хамам під ключ в Конча Заспа

Проектування

Витрати починаються вже на етапі проектування. З банею і сауною все не так складно, а ось для турецької лазні потрібно врахувати безліч нюансів. Наприклад, площа харарета (гарячої кімнати), розмір купола, наявність технічного блоку, де розміщується система обігріву і парогенератор. Провести розрахунки для хамама і спроектувати його набагато дорожче, ніж створити проект російської бані.

Розмір турецької лазні

Для будівництва хамама потрібно досить багато місця. Як правило це окрема будівля з просторими приміщеннями, де має розташуватися харарет (гаряча кімната), іликлик (кімната відпочинку) і джамекян (душ з роздягальнею). І, як ми зазначили вище, в турецькій лазні обов’язково передбачають технічне приміщення.

Деякі задаються питанням: «Чи можна зробити хамам в будинку?». Реалізувати це можна, але виникає безліч складнощів інженерного характеру. Якщо ви все ж хочете турецьку лазню в будинку, то краще наймати досвідчених фахівців, які зроблять об’єкт «під ключ» – від проектування до повної реалізації. В іншому випадку може статися так, що одні підрядники зроблять дизайн, а фахівці не зможуть втілити це в життя через технічні нестиковки.

Устаткування

Якщо в бані і сауні встановлюється тільки топка, то в хамамі використовуються парогенератор, соляні і мильні генератори, системи управління. Устаткування досить дороге плюс вимагає сервісного обслуговування.

Підлога

Підлога в хамамі робиться обов’язково з підігрівом. Використовують електричну або водяну нагрівальну систему. Також обігрів встановлюють для підігріву лежаків.

Оздоблення хамаму

Оздоблення хамаму – це ще одна значна частина бюджету. Перед тим, як приступити до декоративної обробки, виконують обшивку стін. А вже потім облицьовують натуральним каменем, мармуровими плитами, мозаїкою із смальти, оніксом і т. д.

Освітлення

Продумування освітлення для хамама – ще одна значна частина кошторису. Для турецької лазні характерно створення цікавих дизайнів. Часто для таких парних замовляють «зоряне небо». Також освітлення включає в себе підсвічування стін і її декоративних елементів.

Як бачимо, турецька лазня вимагає досить серйозних витрат. Навіть найбільш скромний варіант обійдеться дорожче, ніж будівництво російської бані. Але якщо вам близька філософія хамаму, вам підходить її мікроклімат і ви можете дозволити собі таку парну, то чому б і ні?

Підпишіться на нашу розсилку

Продаж будматеріалів та обладнання для лазень, саун та хаммам, оптом та в роздріб