Як баня впливає на імунітет

З давніх віків люди будували бані як засіб гігієни, а також як місце громадського відпочинку. Чого тільки коштували римські терми, відомі ще в 3 столітті до нашої ери. Сьогодні баня все так же залишається місцем, де можна приємно провести час, а також оздоровитися. Про вплив парної на організм і піде мова в нашій статті.

Чому баня – це корисно?

Напевно ви чули, що баня зміцнює імунітет. Багато лікарів рекомендують відвідувати парилку в якості профілактики респіраторних інфекцій – особливо це актуально взимку та в міжсезоння.

Сприятливий вплив парної обумовлюється високою температурою, яка сприяє потовиділенню. Разом з потом через шкіру виводяться продукти обміну речовин – солі, метали, сечовина. Також висока температура в бані і сауні збільшує навантаження на серцевий м’яз, що, в свою чергу, тренує її. Тому людям з гіпертонією потрібно з крайньою обережністю відвідувати парну.

Відвідування сауни відмінно стимулює механізми терморегуляції. Дуже часто порушення терморегуляції пов’язано з порушеннями в роботі центральної нервової системи. Тому баня – це ще й чудовий засіб для заспокоєння нервів.

Доведено, баня сприяє виробленню серотоніну. Цей нейромедіатор відповідає за відчуття щастя, знижує рівень розумової втоми і стресу. Таким чином, ви підтримуєте організм з усіх боків.

Кілька рекомендацій по відвідуванню саун і бань

  1. У парну можна йти на голодний і повний шлунок. Оптимально – поїсти за 2 години до банних процедур.
  2. Вживайте багато теплої рідини, краще за все – трав’яний чай. Це сприяє кращому потовиділенню.
  3. Якщо ви сильно замерзли, не йдіть відразу в парну, спочатку зігрійтеся в кімнаті відпочинку. Тепле пиття вам в цьому також допоможе.
  4. Алкоголь, жирна і солона їжа – вороги для лазні.
  5. Не можна відвідувати парну з підвищеною температурою, а також при вже наявному ГРВІ.
  6. Людям із захворюваннями серця, нирок, флебітами, пухлинами, цукровим діабетом ходити в сауну заборонено. В окремих випадках слід порадитися з фахівцем.

Зробіть відвідування бані своїм регулярним ритуалом, і тоді ваш імунітет завжди буде на сторожі!

Підпишіться на нашу розсилку

Продаж будматеріалів та обладнання для лазень, саун та хаммам, оптом та в роздріб