Вагонка з натуральної деревини: яку купити?

Найбільш популярний матеріал для обшивки бань і саун – вагонка з натуральної деревини. Матеріал має величезну кількість переваг, серед яких волого і паростійкість, екологічність, довгий термін служби і, що важливо, естетичність. Але коли справа доходить безпосередньо до покупки матеріалу, постає питання: “Яку вагонку вибрати?”. Про це і поговоримо.

Вагонка з деревини хвойних порід

Ключові характеристики для вагонки з хвойної деревини – міцність і довговічність. До найбільш популярних видів відносяться:

Сосна

Вагонка з сосни має теплий колір і красиву фактуру, вона додасть приміщенню теплу атмосферу. Матеріал відрізняється легкістю і міцністю, при цьому така вагонка недорога.

З недоліків соснової вагонки – деревина досить сильно дряпається, це обумовлено малою щільністю. Ще сосна виділяє смолу, причому цей період може тривати до 10 років.

Ялина

У ялинової вагонки красивий світлий відтінок, але маловиражений малюнок. Цей матеріал пластичний, з ним легко працювати, особливо якщо робити обшивку закруглених елементів. Поверхня дошки має низький показник шорсткості.

Серед мінусів вагонки з смереки – підвищена гігроскопічність, що призводить до утворення грибка і гниття. Тому матеріал необхідно обробити спеціальним захисним просоченням. А ще ялина має багато сучків, через що її не рекомендують для використання в банях. Але для кімнати відпочинку – в самий раз.

Модрина

Перше, що варто сказати про вагонку з модрини, це те, що дана порода містить біологічно активні речовини – фітонциди, які пригнічують розвиток хвороботворних мікроорганізмів. Також цей матеріал міцний, а за рахунок виділення смоли стає ще міцніше. Варто відзначити чудовий зовнішній вигляд, який вагонка не змінює протягом усього часу експлуатації.

Недолік всього один – висока вартість, але переваги цієї породи деревини перекривають цей мінус повністю.

Кедр

Візитна картка кедрової вагонки – тонкий хвойний аромат. Деревина відмінно утримує тепло, має високу щільність і довгий термін служби. Кедр зовсім не має смоляних кишень. Зміст природного антисептика туяпліціна дозволяє уникнути появу грибка і цвілі. Кедрова деревина прекрасно обробляється, вона не схильна до гниття, обробка приміщення вагонкою з кедра – відмінне рішення для тих, хто бажає зняти стрес і втому в парильні. Мінус той же, що і у модрини – дорожнеча.

Вагонка з деревини листяних порід

Найпоширеніші листяні породи для виробництва вагонки:

Вільха

Відмінна тепло- та звукоізоляція, мала гігроскопічність, красивий світлий відтінок – ось основні переваги вагонки з вільхи. Також до плюсів відноситься вміст дубильних речовин, що надає позитивний вплив на організм.

Недоліки – вільха з часом темніє, а ще деревина схильна до утворення грибку. Для продовження терміну служби потрібна спеціальна обробка.

Липа

У вагонки з липи маса переваг – вона міцна, має приголомшливий аромат і красивий колір, стійка до високого рівня вологості і деформації. При своїх плюсах цей матеріал доступний за ціною.

Що стосується мінусів, це потемніння деревини і схильність до гниття. Щоб такого уникнути, вагонку варто просочити профскладом.

Дуб

Дубова вагонка відноситься до матеріалів класу люкс. Складність обробки і висока міцність обумовлюють вартість.

Вагонка з цінних порід деревини

Ми не будемо детально зупинятися на кожному з видів. А лише позначимо, що до елітних порід деревини відноситься ясен, бук, осика, балау, меранті та ін. Зустрічається такий матеріал рідко, а коштує дуже дорого.

У нашому каталозі ви знайдете великий асортимент вагонки з листяних і хвойних порід деревини. Наші фахівці завжди раді допомогти з вибором і проконсультувати з питань будівництва бань та саун.

Підпишіться на нашу розсилку

Продаж будматеріалів та обладнання для лазень, саун та хаммам, оптом та в роздріб