Чи гаран ідея йти в баню на Новий рік?

Новий рік у всіх нас асоціюється з різними поняттями. Це і святкова ялинка, і ароматні мандарини, і яскраві феєрверки, і оселедець «під шубою», а ще баня. Здавалося б, що в цьому списку робить парилка? А вся справа в знаменитій трагікомічній мелодрамі Ельдара Рязанова «Іронія долі, або з легким паром!».

Традиція ходити в баню перед Новим роком

За часів Київської Русі перед будь-яким святом ходили митися в баню. Вважалося, що такий ритуал допомагає очистити не лише тіло, а й душу. Йшли століття, світ змінювався, а традиція парних залишилася.

За радянських часів не у всіх була можливість приймати ванну. Тому походи в громадські бані використовували в якості гігієнічних процедур. І якщо раніше усі бані були приблизно однаковими і складалися з кімнати відпочинку, парної і помивочной, то сьогодні їх обладнають басейном, більярдним столом, телевізором, тощо.

Чи варто йти в баню на Новий рік?

Звичайно, паритися краще вдень або ввечері, так як вночі біологічні процеси сповільнюються і організму буде досить складно справлятися з температурними навантаженнями. А якщо ще враховувати, що під бій курантів хочеться випити чарочку і закусити чимось смачненьким, то процедура буде ще й шкідливою.

Незалежно від того, чи підете ви паритися днем, ввечері або вночі, дотримуйтесь таких рекомендацій:

  • перед першою процедурою прийміть душ;
  • не робіть відразу тривалих заходів в парну, почніть з 3 хвилин, поступово збільшуючи час на 2-3 хвилини;
  • відпочивати після кожного заходу слід не менше 15 хвилин;
  • що стосується закусок, то вони повинні бути легкими: сушки, горішки, овочі, фрукти, канапе;
  • з напоїв зупиніться на трав’яному чаї, ягідному морсі, узвару або чистій воді – все, що потрібно – це відновити водний баланс;
  • від алкогольних напоїв краще утриматися, спирт надає серйозне навантаження на всі системи, до того ж це може бути травмонебезпечно. У цій статті ми розповіли, чому алкоголь в лазні – це шкідливо.

Якщо випити келих шампанського і зробити півгодинну перерву перед заходом в парилку, то нічого страшного не буде. Але якщо хочете почувати себе бадьоро, то зробіть вибір на користь безалкогольних напоїв.

Масаж віниками, більярд, плавання в басейні – вітаються. Така активність буде корисна організму.

«Щороку 31 грудня ми з друзями ходимо в баню!». Створіть таку традицію зі своїми друзями, щоб в кожен новий рік входити бадьорими, здоровими і веселими!

Підпишіться на нашу розсилку

Продаж будматеріалів та обладнання для лазень, саун та хаммам, оптом та в роздріб