Комунікації у бані: що потрібно врахувати?

Зараз складно уявити, але колись бані не мали ніяких комунікацій: топили «по-чорному», милися з відра, з освітлення – свічки. У наш комфортний час все кардинально не так. Підведення необхідних комунікацій продумують ще при проектуванні парної – вода, електрика, каналізація, газ (при плануванні установки газового котла). Про те, як все це організувати ми і розповімо в цій статті.

Проведення електрики

Умови експлуатації бані вимагають безпечного і надійного електрозабезпечення. Тому проводка повинна прокладатися з урахуванням основних вимог, передбачених у правилах улаштування електроустановок у вологих приміщеннях.

Доставка електрики здійснюється від центрального щита через вхідний щитовий кабель. Зробити це можна по повітрю або під землею.

Обираючи дроти для проводки, необхідно враховувати матеріал і розмір перетину струмопровідної жили.

Запам’ятайте! У бані можна встановлювати дроти тільки з мідними жилами.

Для парилки і мийної потрібні дроти і кабелі з ізоляцією, здатної витримувати температуру нагрівання до 200° С. В інших приміщеннях бані можна використовувати силові негорючі кабелі ВВГнг. Що стосується організації освітлення, то в парній рекомендується використовувати прилади з класом захисту IP44.

Підведення води

Невід’ємна частина будь-якої парної – вода. Це може бути централізована система, автономна або свердловина. Для дачних ділянок найбільш частими є два останні варіанти. Для невеликої баньки підійде колодязь або накопичувальні баки.

Водопостачання з криниці

Це, мабуть, найбільш доступний і простий варіант. Схема водопостачання бані з колодязя виглядає таким чином: занурний насос з трубопроводом або шлангом опускають в шахту. Замість насоса можна використовувати помпу, її розміщують в технічному приміщенні бані або поруч з колодязем.

Трубопровід прокладають у траншеї або по поверхні землі. У разі використання бані в холодну пору року, трубопровід необхідно розташувати нижче рівня промерзання грунту. Всі системи водопостачання повинні мати теплоізоляцію.

Подача води зі свердловини

Подача води для бані зі свердловини практично не відрізняється від описаного вище варіанту водопроводу. Але потрібно враховувати, що свердловину важче розробити, використовувати, а також обслуговувати. Ситуація спрощується, якщо на ділянці вже є комунікації, підведені до джерела води. Тоді потрібно тільки приєднатися до наявного водопроводу. Також можна зробити можливість включення насоса з бані, для цього роблять спеціальну пускову систему.

Каналізація

Каналізація є найважливішою частиною. При відсутності центральної системи облаштовують вигрібну яму або ж септик. Для цього ще під час закладання фундаменту укладають труби з гідрозатворів, – по ним вода буде стікати в збірну ємність. Робити це потрібно похило по відношенню до зливної ями.

Септик заповнюється спеціальної хімією, яка розкладає продукти життєдіяльності і зменшує їх обсяг в кілька разів. Це досить проста система, яка не потребує особливого обслуговування і ремонту. Але септик вам не підійде в тому випадку, якщо рівень грунтових вод у вашій місцевості перевищує 2 м. У такому випадку необхідно встановити герметичну ємність, з якої відходи і вода будуть відкачуватись асенізатором.

Якщо ви мрієте про справді якісну баню, яка буде служити вам багато років, замовте професійне будівництво «під ключ».

Підпишіться на нашу розсилку

Продаж будматеріалів та обладнання для лазень, саун та хаммам, оптом та в роздріб